Computeradgang

Alle elever på Kornmod Realskole får en Chromebook udleveret til skolebrug. * 

I 0. – 9. klasse er det et krav at man benytter den chromebook man har fået udleveret i den daglige undervisning samt til de afsluttende prøver. I 10. klasse er det frivilligt om man vil benytte en af skolens chromebooks eller om man vil benytte sin egen computer. ** 

Eleverne i 2. – 10. klasse skal hver dag tage deres chromebook med hjem og sørge for den bliver ladet op til næste dag.
I 0. – 1. klasse står elevernes chromebook på skolen i et skab.

* IT-strategien med udlevering af chromebooks til alle elever blev indført i 2016 og har været en kæmpe succes! Læs mere om dette og hvad en chromebook er nedenfor.  

** Dette skyldes at en del af vores elever i 10. klasse kommer fra andre skoler, hvor de ikke har været vant til at bruge chromebooks. Læs mere om kravene til egen computer i 10. klasse nederst på denne side.

Hvad er en Chromebook?

Forskellen mellem Chromebooks og andre computere, som fx Windows eller Mac?

Chromebooks er en nyere type computer, der er designet til at hjælpe med at få tingene gjort på en nemmere og hurtigere måde. De kører med Chrome OS, som er et operativsystem, der har lagerplads i skyen, og hvor alt det bedste fra Google er integreret.

En Chromebook ligner en Windowsbaseret PC eller en Mac computer, men da den ikke har et traditionelt operativsystem installeret, har den en væsentlig hurtigere opstart end andre typer computere. Den kan heller ikke inficeres med virus, da den benytter sig af Apps i skyen (fx google dokumenter) i stedet for programmer installeret på maskinen.

Hvorfor skiftede vi til en Chromebook strategi på Kornmod Realskole?

En del af den offentlige digitaliseringsstrategi for folkeskolerne er, at inden udgangen af 2015 skal/skulle alle folkeskoler have en ‘BOYD’ strategi. Altså alle elever skulle medbringe deres eget udstyr i skolen, for at ‘sætte strøm’ til undervisningen og skubbe til integrationen af IT i fagene. Fra 2013-2016 havde vi også på Kornmod Realskole en ‘BOYD’ strategi. Den skubbede til vores praksis i klasseværelset, og IT blev en integreret del af elevernes læringsrum. Dette var positivt. Men vi oplevede dengang at strategien har også havde nogle negative sider.

Vi oplevede på Kornmod Realskole:

  • Flere af elevernes computere kunne ikke holde strøm
  • En myriade af strømledninger på gulvene i klasseværelserne
  • Nedbrud på elevernes computere grundet virus og andet i den daglige undervisning.
  • Nedbrud på elevernes computere til nationale test.
    • Alle eksaminer bliver online i skoleåret 2017/2018 – hvordan håndterer vi dette med nedbrud på elevernes medbragte computere?
  • Langsom opstartstid = spild af undervisningstid.
  • Stort pres på vores IT administrator, grundet nedbrud på elevernes medbragte computere.
  • Stort pres på vores udlånscomputere, grundet nedbrud på elevernes medbragte computere.

Vi har siden 2011 arbejdet med og integreret GAFE (Google Apps for Education) i vores undervisning på Kornmod Realskole. Dvs. udpræget brug af Google dokumenter, Google Classroom, Google regneark, Geogebra osv.

Vi skiftede til en Chromebook, fordi den understøttede vores praksis med GAFE og er en såkaldt “usynlig teknologi”. En Chromebook understøtter læringsrummet og gør ikke opmærksom på sig selv via nedbrud osv., der obstruerer læringsrummet , men den virker bare! Deraf begrebet “usynlig teknolog”. Vi læner os op ad praksis på især engelske og amerikanske skoler. Vi læner os op ad forskningsresultater EVA 2009, Rambøll 2014 og et aktionslæringsforløb fra 2014 (Chromebooks i undervisningen). Vi har været (og er) i dialog med skoler, der allerede har eksperimenteret med Chromebooks i undervisningen.

Ovenstående betyder, at som forælder på Kornmod Realskole, skal du ikke tage stilling til, hvilken computer dit barn skal have til skolegang. Dette arbejde har vi allerede gjort. Og vi er stolte af, at kunne tilbyde vores eleverne et optimalt alternativ til folkeskolens BOYD strategi og et optimeret device i form af en Chromebook til elevernes læring på Kornmod Realskole.

Egen computer i 10. klasse

Går du i 10. klasse, kan du vælge at medbringe din egen computer til brug i skolen eller du kan få en chromebook udleveret af skolen-

Hvis du vælger selv at medbringe din egen computer, skal du være opmærksom på, at du selv har ansvaret for, at den er fungerende til skolebrug. Derudover skal din computer være opladt, når du møder i skole og den skal have Chrome browseren installeret.

En tablet kan IKKE udgøre den computer du medbringer i skole.